Minnet av Hiroshima bland Uppsalas kulturella spår

Den 6 augusti 2012 firades minnet av Hiroshima i Uppsala. Ibland behöver vi människor en anledning att manifestera var vi står. Det kan vara en årsdag eller varför inte ett 200-årsjubileum. Det kan också vara något så simpelt som att Uppsala för några år sedan tävlade om att få bli Europas kulturhuvudstad. Uppsala vann inte, men i ansökan lyftes en djärv och modig tanke upp, nämligen den att börja sträva mot att se Uppsala som en fredsstad – en stad där det finns många som arbetar för fred, där det forskas för fred och där det finns ett museum – Fredens Hus – som arbetar med att skapa en kultur hos Uppsalabor som bygger på bättre attityder, mer tolerans och mindre fördomar.

Fredsskylten är avtäckt och regnet öser ned!

År 2014 har Sverige har haft fred i 200 år. Arbetet med att förbereda ett firande av Fredsstaden Uppsala 2014 har redan påbörjats. Frågan är då om vi skulle kunna börja betrakta freden som vårt kulturarv i Sverige? Ja, inte utan hårt arbete i alla fall. Kulturarv är inte mycket att ha om man inte synliggör det och levandegör det. Många olika goda krafter kan dock åstadkomma mycket om man verkar tillsammans mot ett gemensamt mål.

 

För att just synliggöra Uppsalas levande kulturarv sätts fler och fler informationsskyltar med olika teman upp.  Vi kallar dem Kulturella spår. Ett av spåren är Fredsspåret och där lyfts betydelsefulla personer fram som har verkat för freden, som Hjalmar Branting, Nathan Söderblom, Dag Hammarskjöld, Folke Bernadotte, Alva Myrdal, och Martin Luther King. Det finns också skyltar som lyfter fram viktiga institutioner som Institutionen för freds- och konfliktforskning, Fredens Hus och Utrikespolitiska föreningen och i Fredsspåret finns också den offentliga konsten i vår stad som har samband med fredsfrågor.

 

Men det är först den 6 augusti år 2012 som Uppsala  har fått en skylt som berättar mer om det medborgerliga engagemanget för fred. Som kulturnämndens ordförande fick jag inviga skylten och jag vill rikta ett varmt tack till alla dem som har bidragit till att fredsskylten Uppsalaföreningar för fred har kommit på plats. Det var roligt att många åhörare kom, trots hällregnet, bland dem även kommunalråden Mohamad Hassan, Maria Gardfjell och Ilona Szatmari Waldau. Största tacket går till fredsorganisationerna  i Uppsala för att ha etablerat den årliga återkommande minnesceremonin för Hiroshimas och krigets offer.

Annonser

Om Eva Edwardsson

Kammarrättsråd vid Kammarrätten i Stockholm. Tidigare universitetslektor och docent i offentlig rätt vid Uppsala universitet. Tonårsmamma och feminist. Politiskt aktiv i Folkpartiet liberalerna. Ordförande i kulturnämnden i Uppsala kommun
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s